Over de studio

Over Groenstudio Schone

Groenstudio Schöne

“Natuur en welzijn in jouw tuin”
ontwerp, aanleg en onderhoud

Daan Schöne

Groenstudio Schöne is een tuinontwerpbureau en ecologische hovenier, opgericht in 2014 door Daan Schöne.

Daan Schöne is tuin- en landschapsontwerper afgestudeerd aan hogeschool Larenstein (BSc Landscape Architecture & Environmental Management).
Daan Schöne heeft 8 jaar als landschapsontwerp gewerkt bij diverse gemeentes. Om meer aan zijn visie te kunnen werken, waarbij mens en natuur een positieve relatie met elkaar aangaan, is hij gestart met Groenstudio Schöne. En naast het ontwerpen is hij ook begonnen met aanleg en onderhoud bij particulieren. 
“Bij particulieren is vaak meer mogelijk en het is mooi om mensen in eigen omgeving te laten ervaren hoe zij in relatie met de natuur staan.”

Groenstudio Schöne

Wij ontwerpen, maken en onderhouden ecologische tuinen. Wij hebben als doel om mens en natuur te verbinden via de tuin en directe omgeving. Wij maken ecologische tuinen en laten onze klanten in eigen omgeving beleven hoe zij in relatie tot de natuur staan en kunnen bijdragen aan een levend ecosysteem. In jouw tuin werken we aan een harmonie tussen mens en natuur. Met jouw tuin kun je een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit en ecologie. En je kunt zelf genieten van de prachtige kleuren en geuren van de natuur in jouw eigen omgeving.

Groenstudio Schöne is lid van Vakgroep Wilde Weelde. Vakgroep Wilde Weelde is een vakvereniging van bedrijven, verspreid door heel Nederland, die milieubewust werken vanuit een ecologische visie. Bestaande uit hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers en leveranciers van verantwoorde tuinmaterialen.

Onze speerpunten zijn: biodiversiteit, beleving, klimaatbestendigheid, verantwoord materiaalgebruik en het sluiten van kringlopen.

Biodiversiteit

Biodiversiteit staat bij ons op de eerste plaats. Biodiversiteit in de tuin is belangrijk omdat het zorgt voor een evenwichtig en veerkrachtig ecosysteem, iets waar wij uiteindelijk allemaal van afhankelijk zijn. In al onze projecten streven we ernaar om de biodiversiteit te vergroten. Dit doen wij o.a. door inheemse planten te gebruiken waarmee organismen relaties hebben, te zorgen voor gezonde bodem en gezond water en te zorgen voor schuilplaatsen voor insecten en dieren.

Beleving

Een tuin is er om van te genieten. Het is een plek om te ontspannen, om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van de natuur. Natuurlijke tuinen hebben een positieve invloed op ons welzijn doordat ze stress verminderen en kunnen bijdragen aan fysieke activiteit bijvoorbeeld in de vorm van tuinieren of wandelen. Een natuurlijke tuin biedt ook de mogelijkheid om te leren over planten, dieren, ecosystemen en duurzaamheid. Het ontwerp van een tuin heeft grote invloed op hoe een tuin beleefd wordt. In onze ontwerpen richten we ons op het optimaal ervaren van het groen om ons heen. Wij ontwerpen bijvoorbeeld routes en zitplekken zo dat er op een natuurlijke en prettige manier contact wordt gemaakt met de natuur.

Klimaatbestendigheid: Uw tuin, veerkrachtig en aangenaam.

Met het veranderende klimaat is het van groot belang om uw tuin en omgeving zo in te richten dat ze bestand zijn tegen extremere weersomstandigheden. Denk hierbij aan slimme maatregelen voor het opvangen van regenwater tijdens hevige buien, het creëren van een veerkrachtige bodem en het kiezen van plantencombinaties die beter bestand zijn tegen extreem weer.

Uw tuin kan ook een bijdrage leveren aan een prettiger leefklimaat in uw directe omgeving. Het groen in uw tuin zorgt namelijk voor verkoeling dankzij schaduw en verdamping, waardoor de effecten van extreem weer worden gedempt. In tegenstelling hiermee houden versteende omgevingen warmte vast en bemoeilijken ze de afvoer van regenwater.

Kortom, door uw tuin klimaatbestendig in te richten, creëert u niet alleen een veerkrachtige tuin, maar draagt u ook bij aan een aangenamere leefomgeving.

Verantwoord materiaalgebruik

Voor uw tuin kiezen wij zo verantwoord mogelijk materiaal. Wij gebruiken bijvoorbeeld liever duurzaam Europees hout uit goed beheerde bossen in plaats van tropisch hardhout dat een veel grotere ecologische voetafdruk heeft. Wij kiezen voor aarde zonder turf omdat de winning daarvan bijdraagt aan klimaatverandering en waardevolle veengebieden vernietigd. We kiezen voor zo weinig mogelijk nieuw beton vanwege de hoge CO2 uitstoot bij de productie daarvan. En we gebruiken geen pesticiden of kunstmest, of materialen die daarmee bewerkt zijn.

Kringlopen sluiten: Optimaal beheer van energie en materie in uw tuin

In uw tuin vinden verschillende stromen van energie en materie plaats, en het is van essentieel belang om deze op een goede manier te beheren. Bijvoorbeeld het opvangen en gebruiken van regenwater is belangrijk, zodat uw tuin niet overstroomt of uitdroogt. Daarnaast streven we ernaar om organische stoffen uit uw tuin of zelfs huishoudelijk afval te gebruiken om de bodem te voeden. Hierbij is een evenwicht cruciaal: de bodem moet worden gevoed, maar overbemesting moet worden voorkomen.