Ontwerp en advies

Ontwerp en advies

Ontwerp en advies

Heeft u ideeën voor uw tuin en wilt u die omzetten in concrete plannen? Wij helpen u graag met een ontwerp of een advies.Een goed ontwerp van een professionele tuin- en landschapsontwerper ligt aan de basis van een geslaagd project.

Een ontwerp is de eerste stap op weg naar uw droomtuin

Voordat we aan de slag gaan in uw tuin is het belangrijk een plan te maken.
Een ontwerp maken is een niet te onderschatten onderdeel van de realisatie van uw tuinwensen. Een ontwerp is meer dan een simpele tekening. Als professionele tuin- en landschapsontwerper werken wij in het ontwerpproces het volgende uit:

  • De gewenste sfeer en beleving in de vormgeving van uw tuin.
  • De passende functies in uw tuin. Denk aan zitplekken, routes, opslag van materialen, spelen, het kweken van groentes, etc.
  • Het bijhorende beplantingsplan (zie hieronder voor meer uitleg).
  • De technische uitwerking, de berekening van hoeveelheden materiaal en werk en de bijhorende kosten.

Het traject van idee tot realisatie

1. Kennismaking:

Wij beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek om uw wensen te bespreken. Dit doen wij het liefst ter plekke zodat wij zelf ook een goed idee van de situatie krijgen. Als u alleen een tekening heeft, bijvoorbeeld omdat de woning nog in aanbouw is, kunnen wij ook later de situatie bekijken.

Het is aan te raden dat u zelf nadenkt over het budget dat u wilt besteden aan uw tuin. Wij houden graag rekening met wat u wilt besteden en zullen aangeven wat wel en niet realistisch is bij het door u bepaalde budget.

2. Offerte ontwerp:

Op basis van het kennismakingsgesprek maken wij een offerte voor het ontwerp. Als u akkoord bent wordt het traject opgestart.

3. Inmeten en inventarisatie:

De tuin wordt ingemeten en aanwezige beplanting, materialen, bodemgesteldheid, et cetera wordt geïnventariseerd.

4. Overleg 1, schetsontwerp:

Met sfeerbeelden en een schetsontwerp worden de eerste ideeën met u overlegd.

5. Overleg 2, voorlopig ontwerp:

Deze ideeën worden verder uitgewerkt en er wordt een raming van de kosten gemaakt.

6. Overleg 3, definitief ontwerp, beplantingsplan en offerte aanleg:

Het ontwerp wordt technisch uitgewerkt, er wordt een beplantingsplan gemaakt en een offerte voor de aanleg wordt overlegd.

7. Start van de aanleg

Beplantingsplan

Bij een goed ontwerp hoort ook een beplantingsplan.Bij het aanplanten van een tuin moet met vele zaken rekening gehouden worden. 
Welke planten passen bij de bodem? Welke planten passen bij welke hoeveelheid zonlicht? Welke planten passen bij elkaar zonder elkaar te overwoekeren? Hoe combineren kleuren en structuren met elkaar? Hoe veranderd het beeld met de seizoenen? Hoeveel planten moeten worden aangeplant? Welke planten trekken bijen en vlinders aan? Welke vogels?

Al dat soort vragen worden beantwoord in een goed beplantingsplan.
Groenstudio Schone werkt bij voorkeur met planten van een biologische of duurzame kweker. Het zou ten slotte zonde zijn om vlinder en bijenplanten te kopen die bespoten zijn met insecticiden. Vaak zijn inheemse planten makkelijker verkrijgbaar bij biologische kwekers.

In een beplantingsplan is uitgewerkt:

  • Tekening met plantvakken.
  • Lijst met plantennamen en hoeveelheden.
  • Eventuele opmerkingen over het onderhoud, of ze eetbaar zijn, of ze bepaalde dieren aantrekken etc.

Los advies ontvangen

Als u specifieke vragen heeft over hoe u bepaalde zaken in de tuin het beste kan aanpakken is het naast ontwerpen en beplantingsplannen ook mogelijk om los advies te ontvangen. Wij komen graag langs voor een gesprek of u kunt ook een videogesprek met ons boeken.